Balaton régió

Aki egyszer a Balatonnál járt, a szerelmese lesz… Neves költők és festők, híres utazók vallották ezt magukról, a XIX. század eleje óta a szépprózában, az újságok lapjain gyakran bukkant fel a tó iránti elragadtatott érzelmi megnyilvánulás. Aki meg szeretné érteni és érezni a Balaton szerelmeseinek ragaszkodását, el kell, hogy látogasson a tóhoz!

Mindenki másért szereti a Balatont: ezer program, ezer titkot rejtő, ezerarcú táj: rabul ejti az embert – itt élőt és ide vágyó, kíváncsi turistát egyaránt. A nyári szabadság, az egymást érő fesztiválok épp úgy a Balatont jelentik, mint a természet csodálatos békéje, vagy a Balaton-felvidéki tanúhegyek felejthetetlen panorámája.

Emlékezetes kiállítások, nyári színházi bemutatók, megannyi műemlék, kastélyok édesgetik a Balatonhoz a látogatókat: a szigligeti, nagyvázsonyi vár romjai, a somogyvári történelmi emlékhely, épített örökségeink a történelmi múltba repítik az arra járót. Egyházi emlékeink, mint a Tihanyi Bencés Apátság, múzeumaink, mint a keszthelyi Festetics kastély, a siófoki Kálmán Imre Múzeum vagy az Edericsi Afrika-múzeum akár hűvösebb időben is tartalmas időtöltést kínálnak.

Minden percet ki lehet és ajánlott is kihasználni a „magyar tenger” és környéke megannyi csodájának felfedezése közben.

Víziturizmus

A Balaton 596 km2 vízfelülete a vitorlások paradicsoma. A parton közel 100 kikötő várja Önöket.

A vitorlázás talán a legnépszerűbb vízi sport a Balatonnál – természetesen az úszás után. A balatoni vitorlásversenyeket elsősorban a „technikás” sporthajósok kedvelik. A tó bonyolult széljárása még az ő tudásukat is próbára teszi. 

A déli parton található kikötők elsősorban a vitorláscsónakok és a kisebb merülésű hajók számára ideálisak, míg az északi parti kikötők mélymerülésű hajók befogadására is alkalmassak.

Csónakázás, vízibiciklizés és szörfözés

A Balaton a vízisportok minden szerelmesének páratlan kikapcsolódást nyújt. A fürdőzés, vitorlázás, szörfözés mellett a legkedveltebb sport a vízisí és a wakeboard, amelyre a Balatonfüreden, Siófokon és Vonyarcvashegyen nyílik lehetőség az elektromos vízisípályákon.

- Csak engedélyezett számú személy tartózkodjon a csónakban, vízibiciklin.

- A part mentén (attól 500 méteren belül) tartózkodjanak, ne menjenek ki a mélyvízbe.

- A csónakot elhagyó fürdőzőt mindaddig követni kell, amíg az nincs teljesen biztonságban.

- A csónakban tartózkodó, úszni nem tudók kötelesek mentőmellényt viselni.

- Folyamatosan figyeljék a viharjelző rendszert és időben térjenek vissza a partra.

- Csónakkal, vízi- sporteszközökkel a fürdőzőket legalább 5 m távolságban, úgy kell kikerülni, hogy azok a csónak és a közelebbi part között maradjanak.

Siófok leginkább az outdoor sportok kedvelőit várja. A siófoki Aranypart keleti végén elhelyezkedő Surfbeach a kiteszörfre és windszörfre a legalkalmasabb adottságokkal rendelkező partszakasz Magyarországon.

Ezzel azonban nem ér véget a Balatonon űzhető sportok, vízi játékok sora. Szinte valamennyi strandon kölcsönözhető vízibicikli, szörf, kajak, katamarán, stb.

Bor- és gasztronómia

A tó sokféle hallal, a térség erdői a vadféleségekkel, a jó talajú kertek a kiváló zamatú gyümölcsökkel járulnak hozzá a jó vendégközérzethez. A kedvező talajösszetétel és a napsütéses órák magas száma elsősorban a csonthéjas gyümölcsöknek ad rendkívül zamatos ízt. A cseresznye- és meggyfélék mellett az őszibarack, a szilva, a ribizli és a málna számít kedvelt helyi gyümölcsdesszertnek. A balatoni ételek között elsőbbség illeti meg a halakat, közöttük is a „királyt”, a balatoni fogas süllőt. Klasszikus elkészítési módja szerint egyben sütik meg, és valamely semleges ízű körettel tálalják, hogy a fogas egyedülállóan nemes íze érvényesülhet

A halételek között külön említést érdemel a balatoni halászlé. A klasszikus halászlé írásos említésével az 1800-as években találkozunk először, és éppen a Balatonnál. Több településen ételfőző verseny keretén belül mérik össze tudásukat a halászlé főzésében legjáratosabb mesterek

Aktív Balaton

A Balaton régióban bátran válogathatunk az aktív pihenés módozataiból!

Mindenekelőtt ott van maga a Balaton – hatalmas víz, változatos lehetőségekkel. Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava nemcsak fürdőzésre, hanem úszásra is csábítja az ideérkezőket. A rendkívül népszerű amatőr úszóversenyek mellett vitorlázni, windsurfözni bárhol, wake-board-ozni, kite-ozni vagy akár vízisízni pedig a Balaton több pontján is lehet. Köszönhetően a változatos programoknak és a kibővülő strandi infrastruktúrának, az évről évre egyre népszerűbb strandsportoknak mind több és több aktívan pihenő hódol.